28 Kasım 2013 Perşembe

OSMANLI DÖNEMİ-TARİHİ ESERLER: Zındanbaba Türbesi Hakkında Bilinenler

Lüleburgaz ilçe merkezinde Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin kervansaray duvarlarına yakın olarak yapılmış ve bu gün sağlam olarak ayakta durmaktadır.

Yapının korunmasındaki sebeplerden birisi de türbenin dini ve tarihsel yönünün halk arasında uyandırdığı etkidir. Şöyle ki; Türbenin hemen yanında yer almakta iken kesme taştan yapılmış duvarlarına kazma işlemediği için dinamit kullanmak suretiyle 1935 yılında  Kervansaray yıktırılmasına rağmen Zindan Baba  türbesi yıktırılamamış, aksine onarılmıştır. 

Türbe yakın zaman kadar saat kulesi olarak kullanılmıştır. Bu   saat türbeye 1809 yılında (H 1309) Üsküp’ten saatçi Rum usta getirilerek takılmıştır.1918 yılına kadar işleyen bu saat Yunanlılar tarafından  1918 yılında tahrip edilmiştir.

Türbe 1935 yılında Kervansaray yıktırılıp, yerine E-5 karayolunun geçirilmesi ve çevre düzenlemesi  yapılmadan önce de burada bulunan ilçe hapishanesinin içinde yer almaktaydı. 

Üç katlı olan türbeye Kuzey-Doğu cephesinde ki küçük kapıdan girilir. Kapı bodrum katına inen merdivenlerle orta kata çıkan merdivenleri birbirine bağlayan  ve cephe boyunca uzanan bir dehlize açılır. 

Dehlizin mahzen yönündeki tek kanatlı kapıyla bölündüğü duvardaki çeşitli izlerden anlaşılır. 1561-1564 tarihli Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Külliyesine yakın bir yerde yapılan türbe Prof.Dr.Ayda Arael’in belirttiğine göre  külliyeden daha eskidir. 

Zindan baba türbesi hakkında halk arasında söylenen iki söylence şöyledir. -Türbe içinde yatan Evrenos Beyin bayraktarı olduğu ve türbenin Çelebi Mehmet devrinde yapıldığı... -İdama mahkum edilen biri türbeye hapsedilir..Tam asılacağı dakikada kimliği meçhul biri bir şahsın kan ter içinde halkı yararak ortaya çıktığı ve mahkumun serbest bırakılmasını zira suçlunun kendisi olduğunu söylemesi üzerine ,mahkumun suçsuz olduğuna kanaat getirilerek serbest bırakılır. Kimliği meçhul kişi serbest bırakılan mahkumun yerine hapsedilip idam da tehir edilir. Asacakları gün türbenin kapısı açılınca onu içeride ölü olarak bulurlar. Yapılan araştırmalar neticesinde ölen şahsın suçsuz ve âlim bir kişi olduğu öğrenilip oraya gömülür. O günden bu güne kadar bu türbeyi binlerce kişi ziyaret etmekte ,dua okumaktadır. Bazı ziyaretçilerde türbenin  dış yüzeylerine mum dikerek yakmakta ve dilek dilemektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder