17 Aralık 2013 Salı

Lüleburgaz Doğumlu ÜNLÜ KİŞİLER: Şevket ÖDÜL


ARAŞTIRMA: Engin KOÇ


Şevket ÖDÜL

1301 (1885) yılında Lüleburgaz’da doğdu. Babası Müderris Hasan Fehmi Efendi, annesi Kadriye Hanım’dır. Ailevi nedenlerle öğrenimini tamamlayamadan Hukuk Mektebi’nden ayrıldı. Trakya-Paşaeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti kurucularındandır.


TRAKYA PAŞAELİ MÜDAFAA HEYET-İ OSMANİYESİ*
- 1918, Edirne
- Genel Başkan Şehbender Şükrü Bey
- Kurucu ve Yöneticiler: Yolageldili Tüccar Kasım Efendi, Lüleburgazlı Şevket (Ödül), Dimetokalı fabrikatör Cemal, Ahırköylü Ahmet, Edirneli Şevket Bey.


Kırklareli 23 Nisan 1920 tarihinde açılan ilk meclise işgalden dolayı temsilci gönderemez 8 yıldır devam eden savaşlar (1.ve 2.Balkan Savaşları, Çanakkale Savaşı ) Trakya’nın yetişkin insan gücünü tamamen tüketmiştir. İngiliz ve Fransız devriyelerinin sıkı denetimine, Yunan askerleri ve yerli Rum halkın baskıları da eklenince, sokağa çıkmak bile sorun olmuştur. Bütün bu olumsuz koşullara rağmen elde kalan savaş artıkları silahlar,40 yaşın üzerinde çeşitli savaşlara katılıp yaralanmış asker ve sivillerin katılımı ile tarihin en büyük çete savaşlarını yapmaya başlamıştır.    

Milli Mücadele önderlerinden, Şevket Dingiloğlu, Şevket Ödül, Şükrü Naili Bey, Cafer Tayyar Bey gibi önemli kişiler direnişi organize edebilmek için Bulgaristan’a geçmişlerdir.


Bütün bu olumsuz koşullar altında Ankara’ya ulaşmanın imkansızlığını gören M.Kemal  TBMM yaptığı konuşmalar ve gönderdiği telgraflarla Kırklareli direnişini sonuna kadar desteklemiştir.

Milli Mücadele sona erip Anadolu ve Trakya bağımsızlığına kavuşunca Ankara’da oluşan 2. MECLİS ’ de Kırklareli Milletvekili olarak Lüleburgaz’lı Şevket Ödül hak ettiği yeri almıştır. Milli Mücadele’nin önemli kahramanlarından Şevket Dingiloğlu ise 1934 yılına kadar Kırklareli Belediye Başkanı olarak görev yapmıştır.


1924-1950 döneminde CHP’den Kırklareli milletvekilliği yaptı. (7 dönem)


No Ana Başlık Özet Bilgi Cilt Birleşim Sayfa
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ -- 5. Dönem
1 Söz Alanlar ŞEVKET ÖDÜL (KIRKLARELİ) : Orman Umum Müdürlüğü 1938 malî yılı bütçesi münasebeti ile sözleri






12 Ağustos 1946 tarihinde TBMM Ticaret Komisyonu üyeliğine seçildi. 11 Kasım 1946, 5 Kasım 1947, 5 Kasım 1948 ve 7 Kasım 1949 tarihlerinde aynı üyeliğe tekrar seçildi.

Nedret Hanım’la evlenen Ödül’ün, Rezan (Zamangil), Aclan ve Cevdet Taylan adlarında üç çocuğu vardır.


Şevket ÖDÜL'ün evi




 29 Ağustos 1973’te vefat etti. Cenazesi 30 Ağustos 1973 tarihinde Lüleburgaz Şehitliği’ne defnedildi.




ANILAR: Cüneyt Türksen Askeri tören yapıldığını, cenazenin Sokullu Mehmet Paşa Cami'sinden kaldırıldığını çok net hatırlıyorum. Bir de 'Edirne Bayırını' cenaze arabasını takip ederek çıkmak biraz zor olmuştu. Benim Lüleburgaz'da gördüğüm ilk devlet töreniydi. Top arabası vardı. Milletvekilleri de vardı ama çok iyi hatırlayamıyorum. Sanırım Mehmet DEDEOĞLU oradaydı. Senatörlerden sanırım ARI soyadlı biri de vardı. (Ahmet Naci ARI)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder