15 Aralık 2013 Pazar

OSMANLI DÖNEMİ-ARŞİV BELGELERİ: Sokollu Mehmet Paşa'nın Yaptırdığı İmareti İçin Çorlu'dan Benna İstenmesi Hakkında ki Belge...



ARAŞTIRMA: Engin KOÇ 

Vezir-i Âzam Mehmed Paşa'nın Bergos'ta yaptırdığı imâreti İçin çok sayıda bennâ gönderilmesi ve diğer hususlarda da gereken yardımın yapılması.

Yazıldı.

Alî Çavus ile kethudâ bege gönderildi. Fî 15 Muharrem, sene: 976

Çorlı kâdîsına hüküm ki:

Hâliyâ düstûr-ı ekre[m], müşîr-i efham ilâ-âhırihî Vezîr-i A‘zamum Mehmed Paşa edâma'llâhü te‘âlâ iclâlehûnun nefs-i Bergos'da binâ olunan ımâreti mühimmi içün bennâ lâzim olmağın taht-ı kazândan vâfir ü müstevfî bennâ ihrâc idüp mahall-i mezbûra gönderilmesin emridüp buyurdum ki: Vusûl buldukda, te’hîr itmeyüp müsârun-ileyhün vâkı‘ olan binâsıyçün taht-ı kazândan vâfir ü müstevfî bennâ ihrâc idüp âlât ü esbâbları ile mahall-i mezbûreye gönderesin ki, varup hıdmetde bulunalar ve sâyir lâzim olan kereste ve gayri husûslarda dahı gereği gibi mu‘âvenet ü muzâhere[t] eyleyesin. Husûs-ı mezbûr mühimdür; ihmâl ü müsâheleden hazer eyleyesin.

Yazıldı.

Hı.

Bir sûreti, Silivri kâdîsına.

Yazıldı.

Hı.

Bir sûreti, Rodoscuk kâdîsına.

ÇEVİRİ: Zeki ÖZKAN

Vezir-i Âzam Mehmed Paşa'nın Bergos'ta yaptırdığı imâreti için çok sayıda mimar gönderilmesi ve diğer hususlarda da gereken yardımın yapılması.

Yazıldı.

Alî Çavus ile Kethudâ Beğe gönderildi.

Fî 15 Muharrem, sene: 976  MİLADİ: 10 Temmuz 1568

Çorlı Kâdîsına hüküm ki:

Halen cömertliği ile timsal olan büyük ve azametli müşirim ve sonra da büyük Vezirim Mehmed Paşa, (Allah, onların yüceliklerini ve ikballerini devam ettirsin) Bergos merkezinde meydana getirilen önemli imareti için mimar lazım olduğundan hükmün altında bulunan iyi yetişmiş mimarlardan adı geçen Bergos’a gönderilmesini emr edüp buyurdum ki:
”Varınca geciktirmeyip Vezir-i Âzam Sokollu Mehmed Paşa’nın yapılacak olan imaret binâsı içün hükmün altında bulunan bol ve iyi yetişmiş mimarları tesbit ile, alet ve iş elbiseleri ile inşaat mahalli olan Bergos’a gönderesin ki, varup hizmette bulunalar ve sâir lâzim olan kereste ve diğer hususlarda dahi gereği gibi yardım edip destekleyesin. Bu konu çok mühimdür; ihmâl ve gevşeklik göstermekten uzak durasın.”

Yazıldı.

Hı.

Bir sûreti, Silivri kâdîsına.

Yazıldı.

Hı.

Bir sûreti, Rodoscuk kâdîsına.



İMARET Emirlik. Beylik.

*  İMARET Mâmur etmek, şenlendirmek. Mâmurluk. * Hayrat için fakirlere yemek verilen yer.

BENNA Mimar, usta, kalfa. Her türlü bina yapan. Yapıcı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder