15 Aralık 2013 Pazar

OSMANLI DÖNEMİ-ARŞİV BELGELERİ:: Sokollu Mehmet Paşa'nın Lüleburgaz'da Yaptırdığı İmareti İçin Delvine Sancağında ki Haslarından Feragat Etmesi Hakkında ki Belge..







 ARAŞTIRMA: Engin KOÇ

Vezir Mehmed Paşa'nın Bergos'ta bina olunan imâreti için Delvine sancağından tayin olunan hâslarından feragat ettiği, buna karsılık imârete Vize sancağının Hatunili, Bergos, Babaeski ve Pınarhisar nahiyelerindeki isimleri yazılı köylerin tayin olunduğu; bu durumun defter-i cedîde kaydedilmesi.

Yazıldı.

Murâdiyye Mütevellîsi olup Vize sancagın tahrîr eyleyen Mustafâ'ya hüküm ki:

Hâliyâ; "düstûr-ı mükerrem Vezîrüm Mehmed Paşa edâma'llâhü te‘âlâ iclâlehûnun sâbıkâ Bergos'da binâ olunan [ımaretine] vakf* ta‘yîn olunan hâslarından ferâgat eyledüğine bedel Vize sancağında Hâtûnili nâhıyesinde üç bin akça yazar Akyazılu ma‘a-karye-i Umurcılı ve Bergos nâhıyesinde bin iki yüz akça yazar Evrenlü nâm karye ve üç bin akça yazar Sarudilü (?) ma‘a-mezra‘a-i Küçükhısâr ve Hânlu ve Bınarhısârı nâhıyesinde bin üç yüz akça yazar Alısık (?) nâm-ı dîğer Alîşeyh ve nâm-ı dîğer Tatar ve Babaeskisi nâhıyesinde üç bin akça yazar Küçük Alaplu ma‘a-zemîn-i Hızır ve neâsık ve Ahad der-karye-i mezbûr ve zemîn-i dîğer Ahad ve Mûsâ an-zemînhâ-i müsellemân ve zemîn-i Aydın ve Teslîm-oğlı ve Halîl an-zemînhâ-i ser‘askerân-ı müsellemânlu ez-Çingâne–ki, Büyük Alaplu sınurında vâkı‘ olmışlardur– kasaba-i Bergos'da binâ olunan ımâretine vakfolmak münâsib olduğın" i‘lâm idüp; "Delvine'de ferâgat eyledüği mezbûr hâslardan bedel virilmesin" bâbında istid‘â-yı ınâyet eylemeğin sene: 976 Cemâziye'l-âhıri'nün ( ) güninden (MİLADİ: Kasım 1568) tevcîh olunmışdur. Buyurdum ki:

Vusûl buldukda, Delvine sancağında ferâgat eyledüği hâslarına bedel zikrolunan karyeleri ımâret-i mezbûre içün ta‘yîn eyleyüp defter-i cedîde işâret eyleyesin.

ÇEVİRİ: Zeki ÖZKAN

Vezir Mehmed Paşa'nın Bergos'ta inşa olunan imâreti için Delvine sancağından tayin olunan hâslarından feragat ettiği, buna karsılık imârete Vize sancağının Hatunili, Bergos, Babaeski ve Pınarhisar nahiyelerindeki isimleri yazılı köylerin tayin olunduğu; bu durumun yeni deftere kaydedilmesi. 

Yazıldı. 

Murâdiyye Mütevellîsi olup Vize sancagın tahrîr eyleyen Mustafâ'ya hüküm ki: 

Halen; Cömertlik timsali olan Vezîrüm Mehmed Pasa (Allah, onun yücelik ve ikbalini devam ettirsin) Evvelce Bergos'da inşa olunan imaretine vakıf tayin olunan hâslarından ferâgat eylediğine bedel Vize sancağında Hâtûnili nahiyesinde üç bin akça yazar, Akyazılu ile Umurcılı köyleri ve Bergos nâhıyesinde bin iki yüz akça yazar, Evrenlü köyü ve üç bin akça yazar Sarudilü (?) ile Küçükhisâr mezrası ve Hânlu ve Pınarhisar nahiyesinde bin üç yüz akça yazar, Alısık (?) diğer adıyla Alî şeyh ve diğer adı Tatar ve Babaeski nahiyesinde üç bin akça yazar, Küçük Alaplu ile Hızır yeri ve neâsık? ve Ahad ve diğer adı geçen köyler ve dîğer yerler Ahad ve Mûsâ müsellemân yerleri ve Aydın yeri ve Teslîm-oğlı ve Halîl an-zemînhâ-i ser‘askerân-ı müsellemânlu ez-Çingâne–ki, Büyük Alaplu sınırındadır. – kasaba-i Bergos'da inşa olunan imaretine vakf olmak münasip olduğun" bildirip; "Delvine'de ferâgat eylediği adı geçen haslardan bedel verilmemesi" konusunda yardım istediğinden, sene 976 Cemâziye'l-âhırin ( ) gününden (MİLADİ: Kasım 1568) tevcîh olunmuştur. Buyurdum ki:

Erişince, Delvine sancağında ferâgat eylediği hâslarına bedel zikrolunan köyleri adı geçen imâreti için tayîn eyleyip yeni deftere işâret eyleyesin.

KAYNAK: 7 NUMARALI MÜHİMME DEFTERİ (975-976 / 1567–1569)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder