15 Aralık 2013 Pazar

OSMANLI DÖNEMİ-ARŞİV BELGELERİ: Sokollu Mehmet Paşa'nın Bazı Binaları İçin Üsküb,Kratova,İştib ve Köprülü'den Kurşunları Arabalarla Getirtmesi Hakkında ki Belge






ARAŞTIRMA: Engin KOÇ 

Vezir Mehmed Paşa'nın bazı binaları için kendi parasıyla Üsküb, Kratova, İştip ve Köprülü kazalarından almış olduğu kurşunun adı geçen kazaların kadıları tarafından tedarik edilecek kiralık arabalar ile Sofya'ya gönderilmesi.
Yazıldı.
Hüseyin Çavus'a virildi.
Fî 21 Safer, sene: 976  MİLADİ: 15 Ağustos 1568
Üsküb ve Kratova ve İştib ve Köprilü ve Varna kâdîlarına hüküm ki:
Düstûr-ı ekrem Vezîrüm Mehmed Paşa edâma'llâhü te‘âlâ iclâlehûnun ba‘zı binâsı mühimmi içün taht-ı kazânuzda vâkı‘ olan ma‘âdinden akçalarıyla alınmış on iki bin kıntâr kurşun olup Sofya'ya getürilmek içün kirâ arabaları lâzim olmağın buyurdum ki:
Müsârun-ileyhün zikrolunan kurşunı tahmîl olunmak içün taht-ı kazânuzdan kifâyet mikdârı araba tedârük [ü] ihzâr idüp dahı kirâlarıyla Sofya'ya gönderesiz. Husûs-ı mezbûr ehemm-i umûrdandur; ihmâl ü müsâhele olunmayup her birinüz taht-ı kazânuzdan arabaya mâlik olanlardan kirâlarıyla ber-vech-i adâlet araba ihrâc idüp mahall-i me’mûra gönderilmek bâbında mücidd ü sâ‘î olasız; bu bâbda tekâsül ü ihmâlden hazer idesiz. Ammâ; bu bahâne ile mübâşirînden ve gayriden mücerred ahz ü celb içün arabası olmayanlara zulm* ü hayf olmakdan ihtiyât üzr[e] olasız.
Çeviri: Zeki ÖZKAN

Vezir Mehmed Paşa'nın bazı binaları için kendi parasıyla Üsküp, Kratova, İştip ve Köprülü kazalarından almış olduğu kurşunun, adı geçen kazaların Kadıları tarafından tedarik edilecek kiralık arabalar ile Sofya'ya gönderilmesi.
Yazıldı.
Hüseyin Çavus'a verildi. Fî 21 Safer, sene: 976 ( 15 Ağustos 1568)
Üsküb ve Kratova ve İştib ve Köprülü ve Varna Kadılarına hüküm ki:
Cömertlik timsali olan Vezîrüm Mehmed Paşa (Allah, onun yücelik ve ikbalini devam ettirsin) bazı mühim binaları içün hüküm bölgenizde mevcut olan madenlerden akçalarıyla alınmış on iki bin kıntâr kurşun olup Sofya'ya getirilmek için kira arabaları lazım olduğundan buyurdum ki:
Vezir Mehmed Paşa'nın bahsedilen kurşunu yükletilmek üzere hüküm bölgenizden yeteri miktarda araba tedârik edip hazırlayarak dahi kirâlarıyla Sofya'ya gönderesiniz. Bahis mevzuu olan çok önemli bir iştir; ihmâl ve gevşeklik gösterilmeyüp her biriniz hüküm bölgenizden arabaya mâlik olanlardan kirâlarıyla adâlet üzere araba çıkarıp bahsedilen mahalle gönderilmek konusunda ciddi gayret gösteresünüz; bu konuda gevşeklik ve ihmâlden uzak durasınız. Ammâ; bu bahâne ile mübâsirînden ve gayriden mücerred arabası olmayanlara karşı hoş olmayan tavırlar içine girmekten ihtiyat üzere olasınız.

KAYNAK: 7 NUMARALI MÜHİMME DEFTERİ (975-976 / 1567–1569)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder