15 Aralık 2013 Pazar

OSMANLI DÖNEMİ-ARŞİV BELGELERİ: Sokollu Mehmet Paşa'nın Hayratı İçin Sofya'dan Kurşun Getirtmesi Hakkında ki Belge






ARAŞTIRMA: Engin KOÇ

[Yev]mü'l-Erbi‘â, fî 24 Safer, sene 976  MİLADİ: 18 Ağustos 1568

Vezir Mehmed Paşa tarafından hayratı için alınmış olup hâlen Sofya'da bulunan kurşunun Bergos'a götürülmesi için Sofya, Dobniçe, Radomir, Samakov ve Köstendil kadıları tarafından kiralık arabalar temin edilmesi.

Yazıldı.

Paşa hazretlerine gönderildi.

Sofya ve Dobniçe ve Radomir ve Samakov ve Köstendil kâdîlarına hüküm ki:

Hâliyâ düstûr-ı ekrem ilâ-âhırihî [Vezîrüm Mehmed Paşa] dâme iclâlühûnun vâkı‘ olan hayrâtı mühimmi içün Sofya'da der-mahzen olan kurşunı Bergos'a getürilmesiyçün kirâ arabaları lâzim olmağın buyurdum ki: Müsârun-ileyh edâma'llâhü te‘âlâ iclâlehûnun hayrâtı mühimmi içün zikrolunan kurşunı kirâyla arabalara tahmîl idüp Bergos'a göndermek içün her birinüz taht-ı kazânuzdan kifâyet mikdârı araba tedârük ü ihzâr eyleyesiz ki, tahmîl olunup mahall-i me’mûra gönderile. Husûs-ı mezbûr mühimdür; ihmâlden hazer oluna. Ammâ; bu bahâne ile arabası olmayanlara dahl ü tecâvüz olunmayup ahz ü celb olunmakdan hazer eyleyesiz.

Çeviri: Zeki ÖZKAN

[Yev]mü'l-Erbi‘â, fî 24 Safer, sene: 976  MİLADİ:18 Ağustos 1568

Vezir Mehmed Paşa tarafından hayratı için alınmıs olup hâlen Sofya'da bulunan kurşunun Bergos'a götürülmesi için Sofya, Dobniçe, Radomir, Samakov ve Köstendil kadıları tarafından kiralık arabalar temin edilmesi. Yazıldı. Paşa hazretlerine gönderildi. Sofya ve Dobniçe ve Radomir ve Samakov ve Köstendil Kadılarına hüküm ki: Halen Cömertlik timsali olan ebedi Vezîrüm Mehmed Pasa (büyüklüğü daim olsun) vücuda getirdiği mühim hayratı içün Sofya'da depo edilmiş olan kurşunu Bergos'a getirilmesi içün kirâ arabaları lâzim olduğundan buyurdum ki:
Vezir Mehmed Paşa’nın (Allah, onun yücelik ve ikbalini devam ettirsin) mühim hayrâtı içün bahsolunan kurşunu kirâyla arabalara yükleyip Bergos'a göndermek içün her birinüz hüküm bölgenizden yeteri kadar araba tedârik edip hazırlayasınız ki, yüklenip emredilen mahalle gönderile. Bahis mevzuu olan çok önemli bir iştir; ihmâl etmekten kaçınıla. Ammâ; bu bahâne ile arabası olmayanlara karşı hoş olmayan tavırlar içine girmekten kaçınasınız.

KAYNAK: 7 NUMARALI MÜHİMME DEFTERİ (975-976 / 1567–1569)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder